Titaniumallergie bestaat

Dankzij een artikel van M.A.J. Eijkman in de NRC weer gewezen op het feit dat titaniumallergie bestaat. Door de hoge succespercentages gaan we er in de praktijk vanuit dat titanium volledig biologisch inert is, maar een onverklaarbare failure, agressieve peri-implantitis of het geval van een patiënt die klaagt over een raar gevoel rondom een implantaat, zou mogelijk hiermee te verklaren zijn.

Eigenlijk weten we ook dat titanium niet bio-inert is maar dat de acceptatie van de weefsels volledig berust op de oxyde laag die ontstaat in de buitenste schil van het atoomrooster.  In de orthopedie kan ik me voorstellen dat door slijtage van bewegende onderdelen er zich makkelijker titanium atomen in het weefsel kunnen verspreiden dan in het geval van een geosseointegreerd oraal implantaat. Mocht er peri-implantitis ontstaan dan zouden de lagere weefsel-PH en de enzymen van de biofilm mogelijk wel de oxyde laag aantasten en metaalatomen kunnen verspreiden.

De conclusie van de meta-analyse in de Clinical Oral Implants Research van januari was dat titaniumallergie waarschijnlijk bijdraagt aan vroegtijdig verlies van implantaten. De meerderheid van de artikelen gebruikt voor de review hadden geen betrekking op de orale implantologie, waardoor de ernst van hun conclusie nou niet direct tot voorzichtigheid zou moeten leiden voor de praktiserende implantoloog.

In een eerder gedaan onderzoek naar titanium allergie bij 1500 personen bleek 0,6% een allergische reactie te vertonen op titanium. Dit is dus een kleine groep mensen, maar let op dat van de 8 onverklaarbare failures in die groep van 1500 personen er 5 uit die kleine groep van 0,6% allergische personen kwam. Je zou kunnen concluderen dat titanium allergie heel weinig voorkomt, maar voor degene die deze allergie hebben er een grotere kans is op onverklaarbare mislukkingen. Er zou wel verder onderzocht moeten worden wat het succespercentage dan wel is bij deze groep (50%, 80%, 90% ?)

Siddiqi A, Payne AGT, De Silva RK, Duncan WJ. Titanium allergy: could it affect dental implant integration? Clin. Oral Impl. Res. xx, 2011; 000-000.

Clin Oral Implants Res. 2008 Aug;19(8):823-35.
Titanium allergy in dental implant patients: a clinical study on 1500 consecutive patients.

Dit bericht werd geplaatst in Uit het nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Titaniumallergie bestaat

 1. Mike van der Willigen Gatsonides zegt:

  Geachte heer Vaartjes,
  Graag verwijs ik naar een studie van Dr. Volker von Baehr met betrekking tot Titanium allergie en Titanium onverdraagzaamheid.

  In deze studie beschriijft de Microbioloog verbonden aan de Universiteit van Berlijn, http://www.zahnarzt-diagnostik.de, dat de allergie (vaak bepaald d.m.v. huidtests, waarbij eigenlijk direkt aangegeven zou kunnen worden dat de allergene stof TiO2 ontstaan ph’s rond de 7, niet door de huid kan dringen vanwege de grootte ) dit niet alleen bepalend is of er een reactie optreedt tegen een geplaatst Titanium implantaat.

  Maar dat verhoogde ontstekingsreacties ontstaan in “ongespecificeerde afweercellen”, bijvoorbeeld de Monozyten bepalend zijn na kontakt met Titaniumpartikels. En deze reactie bepalend zijn of er een lokale ontsteking zou kunnen ontstaan.
  Hij raadt aan om patiënten met afweerziekten (bv. Diabetis) zich te laten testen op de LTT werking van de Lymfocieten, om hoge succespercentages te kunnen garanderen bij plaatsing van Titanium implantaten.

  Met vriendelijke groet,
  Mike van der Willigen Gatsonides,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s