Het is niet allemaal Titanium wat er blinkt.

Vorig jaar in het European Journal for Dental Implantologists (EDI) is door D.U. Duddeck een erg interessant artikel gepubliceerd: ‘Surprises in the Land of the Microns’. Hij kwam tot de conclusie dat alle door hem onderzochte implantaten een enigszins vervuild oppervlak hadden. De meestal organische vervuilingen worden veroorzaakt door de bewerking van het oppervlak of zijn contaminaties tijdens het fabricageproces. Er bestaan  echter grote verschillen in de mate van vervuiling tussen fabrikanten!

Bijna elk implantaat heeft tegenwoordig een bewerkt oppervlak (micro texture) om de osseointegratie te versnellen en het oppervlak te vergroten.

Dit oppervlak wordt over het algemeen gecreëerd met een techniek om wat van het oppervlak af te nemen, zoals stralen en/of etsen (subtractieve methode). Er kan natuurlijk ook een coating worden aangebracht op het oppervlak (additieve methode), meestal betreft dat een CaP coating of zoals in de laatste trend een CaP electro-sprayed nano coating van een subtractief bewerkt titanium oppervlak. In het hier beschreven onderzoek zijn alleen implantaten met een subtractieve oppervlakte bewerking getest:

Implantaat oppervlaktesDr. Duddeck gebruikte meerdere technieken om vervuiling van het oppervlakte te onderzoeken. Dit varieerde van SEM opnames waar vervuilingen als zwarte vlekken op waar te nemen zijn en energy-dispersive x-ray spectroscopy (EDS) waarmee de verschillende atomen op het oppervlak onderzocht kunnen worden tot onderzoek waarmee de verhouding schoon tot gecontamineerd oppervlak mee gemeten kan worden.

Uit het onderzoek kwamen zeer interessante zaken naar voren:

 • Geen enkele implantaat was volledig schoon
 • Er wordt een wijde range van atomen gevonden die niet thuis horen bij een titanium oppervlak: C, F, Na, Mg, Al, Si, P, S, CL, K, Ca. Deze atomen zijn afkomstig van het straalmiddel, de ets, de schoonmaakmiddelen en de materialen gebruikt bij het hanteren van de implantaten tijdens het fabricage proces. (Er moet wel gezegd worden dat van F, Ca en P sommige merken hun best doen om ze nog op het oppervlak te houden en het de vraag is om dit contaminatie te noemen.)
 • Bijna alle implantaten waren vervuild met koolstof atomen (18 van de 23). In een situatie was zelfs een implantaat voor 84,2% van het oppervlak gecontamineerd met C atomen. Deze koolstof / organische contaminatie kwam vaak voor aan de buitenzijde van de windingen van de schroefdraad. Duddeck oppert het verwerken van de implantaten met rubberen handschoenen als mogelijke oorzaak.
 • Gestraalde implantaten met Al2O3 (o.a. SLA) hadden vaak nog spots met achtergebleven Al2O3. Het etsen lost dus lang niet altijd al het straal-residu op. Resten ets werden ook gevonden onder straal-residu.
 • Significant het minst vervuild waren Heraeus, 3i, Zimmer, Osstem, Sweden Martina en Medentis. (eigenlijk dus niet de zogenaamde A-merken in Nederland en jammer dat Implant Direct niet getest is)
 • Significant het meest vervuild waren Bicon, Altatec en Bego. Waar Bego veruit het slechts naar voren kwam. Naar het schijnt heeft Bego aan de hand van deze publicatie zijn productieproces veranderd, of dat geholpen heeft is nog niet bekend.

Minimum en maximum percentage van het implantaat oppervlak waar andere atomen dan Ti en O gevonden werden.Orale implantologie is erg succesvol en failures zijn meestal toe te schrijven aan o.a. de kwaliteit van het bot, gezondheid en gewoontes van de patiënt, primaire stabiliteit van het implantaat en de chirurgische techniek. Maar toch kan een schoon oppervlak een net wat betere Bone to Implant Contact laten ontstaan wat juist een implantaat in moeilijke omstandigheden door de restauratieve en functionele fase heen sleept.

Duddeck schijnt op dit moment aan een groter vervolg onderzoek te werken. Ben erg benieuwd naar de uitslag.

Vind hier het originele artikel: Surpises in the land of the Microns

Dit bericht werd geplaatst in Opmerkelijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het is niet allemaal Titanium wat er blinkt.

 1. Mien Koopmans zegt:

  Geachte heer/mevrouw,

  Weet u nu of er al iets veranderd is bij Bego ivm het vervuilen door koolstof naar aanleiding van een artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Mien Koopmans

  • JW Vaartjes zegt:

   Bego heeft alleen laten weten aanpassingen in hun productieproces te hebben gedaan. De uitkomst daarvan is niet bekend.

   We kunnen met spanning uitkijken naar het tweede onderzoek van Duddeck!

 2. Geachte heer Vaartjes,

  Het onderzoek van Dr. Duddeck is voor de introductie van de nieuwe oppervlaktestructuur TiPureplus (2008) gepubliceerd. Dr. Duddeck heeft een lezing gehouden tijdens het internationale congres van BEGO te Sitges mei 2011 over de diverse oppervlakte bewerkingen, waarbij de resultaten voor BEGO uitstekend waren. De TiPureplus oppervlaktestructuur kenmerkt zich door een extreem schone oppervlakte.
  Begin 2012 komt er een nieuwe publicatie van Dr. Duddeck.

  Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

  Harriët Schapers
  General Manager DentMerk Benelux B.V. (distributeur BEGO implants in de Benelux)

  • JW Vaartjes zegt:

   Dank voor uw reactie, ik wacht graag dat onderzoek af. Er is zeker gezien de naam Pureplus wel wat te bewijzen 😉
   Overigens is het verbazende dat geen enkel implantaatoppervlak echt schoon is en de grote namen springen er niet gunstiger uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s