Belasting aftrekbaarheid van implantologische behandelingen

Tandheelkundige kosten zijn zoals we weten nog altijd aftrekbaar, maar doordat brillen, contactlenzen en de aanvullende ziektekostenpolis dat niet meer zijn, is de drempel veelal moeilijk te halen:

Voor 2010 is dat bij een drempelinkomen (uw jaarinkomen en dat van uw partner) tot € 38.722 1,65%. Als uw drempelinkomen hoger is dan € 38 722, dan is het drempelbedrag € 638 (1,65% van € 38 722) plus 5,75% van het bedrag boven de € 38.722.

Stel een gezin verdiend gezamenlijk 70,000 euro dan moeten de totale medische kosten hoger zijn dan: € 638 (1,65% van € 38 722) plus 1798,50 (5,75% van 70,000 – 38,722) is €2436,50

Let op dit zijn de kosten niet gedekt door de verzekering en vanaf dat drempelbedrag gaat er pas een aftrekbaarheid gelden, maar voor dit gezin dan wel voor 52%. Vanaf twee implantaten en/of een drie-delige brug kan het interessant worden voor de patiënt om hier naar te gaan kijken. Reiskosten gemaakt voor de behandeling vallen ook onder aftrekbaarheid. Idem voor niet vergoedde medicijnen (Chloorhexidine en Brufen bijv.)

Maar de situatie kan door een recente uitspraak veel gunstiger worden. Er kan in bepaalde omstandigheden een verhogingsfactor worden toegepast.
Als het drempelinkomen niet hoger is dan € 32.738 geldt voor 2010 een verhogingsfactor van 77%. Voor 65-plussers geldt dan zelfs een verhogingsfactor van 113%.
Nu is een drempelinkomen van € 32,738 niet erg hoog, maar voor gepensioneerden welke niet meer van een salaris leven zou het wel vaker kunnen voorkomen.

De recente uitspraak gaat over uitneembare voorzieningen op implantaten en een ‘branemark brug’ Deze laatste constructie is eigenlijk een vastgeschroefde hoefijzer brug op implantaten. Dit kan variëren van een vastgeschroefde prothese, hybride constructies tot en met metaal-porseleinen constructies.

Kunstmiddelen als implantaten en bot vallen niet onder de verhogingsregeling (maar zijn wel aftrekbaar)

De belastingdienst noemt letterlijk dit:

Een op implantaten geplaatste gebitsprothese die kan worden bevestigd door middel van magneten, drukknoppen, een staaf-hulsconstructie, of schroeven.

Het laatste woord schroeven, maakt het interessant omdat ook kleinere bruggen op implantaten kunnen worden vastgeschroefd en als de kosten van deze brug (R-codes en Materiaalkosten) met 77% of zelfs 113% verhoogd mogen worden dan levert dat een behoorlijk voordeel voor de patiënt op.

Kronen lijken niet onder de regeling te vallen, maar hier woedt nog discussie over.

Gezien ook het drempelinkomen, is de verhogingsfactor vooral interessant voor rijke gepensioneerden die slim met hun box 1 belasting omgaan.

Dit bericht werd geplaatst in Handig om te weten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s