Pericementitis

De laatste jaren is er weer een sterke trend om kronen te verschroeven. In het begin van mijn loopbaan als implantoloog werd juist het omgekeerde verkondigd. Maar de term pericementitis is tegenwoordig in zwang om te waarschuwen voor het potentiële gevaar van cementeren.

Ikzelf heb eigenlijk nooit echte noemenswaardige problemen door cementeren gekend. Het aantal losgekomen restauraties is te overzien en het behoeft geen uitleg waarom er een donker rond gaatje midden op de dure implantaatkroon te zien is. Hieronder toch een casus bij een externe patiënt welke het risico van cementeren toont.

Korte historie: Patient naast mij bij 2 andere collegae geweest voor een begroting. Gekozen voor een andere implantoloog. Meldt zich 1 jaar later weer bij mij met het volgende röntgenbeeld:
 

Botverlies implantaat 14, pocketdiepte t/m 8mm. lichte pusafvloed. aansluiting kronen matig

De twee implantaten zijn goed geplaatst. Het dorsale implantaat heeft een uitstekend botniveau, terwijl het mesiale implantaat teveel bot heeft verloren in het  eerste jaar. Mede gezien het onrustige klinische beeld (zie onderschrift) is een afspraak gemaakt voor een flaporatie met verwijderen granulatieweefsel, reinigen implantaat en een apicaalwaarts verplaatste flap.

Infra boney defect en een 'hard' cement aanwezig, mn. buccaal

Na openen van het gebied (full-thickness mucoperostiale flap) en verwijderen van het granulatieweefsel van het bot en mucosa, was er cement zichtbaar op het implantaat. Naderhand zie je dat toch ook terug op de eerste röntgenfoto. Waarschijnlijk was hier dus sprake van echte peri-cementitis, zeker gezien de prima staat van het andere implantaat.

De behandeling heeft bestaan uit:

 • 3 gram amoxicilline p.o 1 uur voor de ingreep
 • het grondig verwijderen van het granulatieweefsel
 • het gladmaken van het oppervlak van het implantaat met een diamantfineer op een Piezosurgery
 • het etsen van het implantaat met fosforzuur voor 30 seconden om de biofilm zoveel mogelijk te verwijderen
 • het aanbrengen van BoneCeramics in het infraboney defect
 • het apicaalwaarts verplaatsen van de flap zodanig dat de kroonrand geen irritatie meer geeft en de pocket tot een gezond niveau gereduceerd wordt.

Direct na behandeling.

Het röntgenbeeld na de behandeling ziet er snel goed uit. Nu is het hopen dat de bonegraft zodanig gevuld en omgezet wordt door botweefsel dat de diepe pocket verdwijnt.  Op hernieuwde osseointegratie van het crestale deel is nauwelijks te rekenen.

Apicaalwaarts verplaatste flap. kroonranden nagenoeg vrij.

De flap is nu lager teruggeplaatst om de pocket te reduceren en de irriterende kroonranden uit de sulcus te houden.

Dit zet je aan het denken over het verschroeven van kronen, maar is cementeren niet fraaier en indien goed uitgevoerd ook nagenoeg probleemloos? Individuele abutments met een hogere outline en ook 1-fase implantaten zouden cementeren minder risicovol kunnen maken. Ook gebruiken wij in onze praktijk Temp-Bond wat mogelijk ook makkelijker te verwijderen en weefselvriendelijker is dan een hard cement. De waarheid zal in het midden liggen en dit pleit kan niet makkelijk beslecht worden.

Dit bericht werd geplaatst in Casuistiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pericementitis

 1. Inderdaad werd er in het begin van mijn implantologie-ervaringen (1989) veelal verschroefd geplaatst. Ik heb dit nooit zien zitten en dan ook vrijwel niet toegepast. Een lelijke schroef in het occlusale of palatinale vlak, al of niet afgedekt met een van het porselein afwijkende vulling heb ik altijd verafschuwd. De schroef is er vaak moeilijk uit te krijgen, raakt beschadigd of gaat los zitten.
  Wat het cementern betreft; je cementeert toch ook al je kronen op natuurlijke elementen en daar hoor je nooit iets over peri-cementitis. Het is dus een kwestie van het cement goed verwijderen net zoals je dat doet bij kronen op natuurlijke elementen. Dat je vaak wat verder onder de marginale “gingiva” zit is waar en dan is het een kwestie van verdoven als het voor de patient te pijnlijk blijkt te zijn.
  Ik pas deze methode al ruim 20 jaar toe en zie slechts sporadisch peri-cementitis bij de door mij geplaatste implantaatkronen.
  Sybout Hiemstra, tandarts-implantoloog

 2. JW Vaartjes zegt:

  Ben het helemaal met u eens! Cementeren is geen enkel probleem zolang er nauwkeurig gewerkt wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s