Passen in zirkonium

Langere en/of vrij-eindigende bruggen zijn situaties waarin ik liever niet de brug in de volgende zitting al plaats, maar een pas-in-metaal afspreek. De overigens niet al te grote kans dat de brug niet op zijn plek komt of dat de occlusie teveel afwijkt is wel zodanig vervelend dat een korte afspraak om te passen de moeite loont.

Met de huidige goudprijs en moderne Cad-Cam technieken, kan ik me voorstellen dat het voor zowel de tandarts als de patiënt het beter kan zijn om een brug met een zirkonium onderstructuur te plaatsen.

Doordat een zirkonium onderstructuur uit één blok wordt gefreesd is een pasfase hiermee niet te verrichten. Een gouden onderstructuur  kan je vrij eenvoudig met een schijf separeren (de aansluiting op de abutments zal dan altijd goed zijn), fixeren en opnieuw afdrukken. Deze zitting was o.a. in vrij-eindigende situaties ook handig om de definitieve beet met een slotje te fixeren op de onderstructuur.

Om de voordelen van de pasfase bij het werken met goud niet te verliezen, kan je met een vrij simpel trucje dit ook toepassen bij zirkonium.

Ik kan me voorstellen dat er meerdere manieren zijn om dit uit te voeren en houd me aanbevolen voor ideeën.

Rehabilitatie 1e kwadrant. Een situatie waarin je de beetregistratie en de pasvorm van de brug zou willen controleren

Met een duralay slot gemaakt door de tandtechnieker is vrij aardig te controleren of de CAD-CAM brug goed zal passen

Op het Duralay kan een composiet slotje worden geplaatst, zodat de beet nogmaals extra nauwkeurig kan worden vastgelegd

Hard het composiet eerst wat van buccaal uit om vervolgens voorzichtig te laten openen en vanaf occlusaal kort uit te harden. Opnieuw laten dichtbijten, open laten doen, weer kort uitharden. Na een aantal maal is de beet nauwkeurig vastgelegd

 

Eerder genomen beet moet gecorrigeerd worden. Deze staat enigszins open bij het dorsale implantaat en de buccale knobbel maakt anders contact bij het middelste implantaat

Zirkonium brug direct na plaatsen

Na plaatsen

Dit bericht werd geplaatst in Casuistiek, Handig om te weten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Passen in zirkonium

 1. Beste Jan Willem,
  Dit is inderdaad een handige manier. Echter, wij kunnen dit bij Elysee op een eenvoudigere manier doen. Wij gebruiken de scandata om een brug te freezeen in transparante kunststof. Makkelijk materiaal, makkelijk te controleren randaansluiting en makkelijk te beslijpen (indien nodig). Over deze brugstructuur kan de beet nogmaals vastgelegd worden.
  Als de brug goed is , kan “met een druk op de knop” de brug opnieuw definitief gefreesd worden, nu in Zirconium.

  • JW Vaartjes zegt:

   Fijn dat er meer alternatieven zijn! Idealiter heb je natuurlijk het gehele ontwerp gefreesd uit kunststof, zodat je naast pasvorm, occlusie en articulatie ook de morfologische esthetiek kan beoordelen.

   Zoals je weet sta ik voor kwaliteit maar wel als het kan voor meer eerlijke prijzen. De tarieven welke ik in het verleden voor gefreesde kunststof constructies heb betaald waren zodanig dat ik voor deze simpele oplossing gekozen heb. De scherpe tarieven van Elysee kennende zal dit hier misschien niet het geval zijn.

   Een vraag van mij is nog wel wat jullie doen wanneer de occlusie niet klopt en ik dan de gefreesde kunststof constructie inslijpen en opnieuw registreer. Giet je dan de modellen opnieuw in de articulator? Wordt er bij jullie software (DentalWings) helemaal geen articulator gebruikt maar een virtuele? En kan de nieuwe situatie ook zo nauwkeurig gescand worden, als mogelijk is met nogmaals ingipsen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s