Wortelrest in de weg bij implanteren

Bij voorkeur zijn tijdens het eerste consult de elementen nog niet verwijderd die in aanmerking komen voor een implantologische oplossing. Hierdoor zijn alle opties nog open, variërend van immediate placement, early placement tot delayed placement. Daarnaast extraheer je ook liever zelf het element zodat je de toestand van de processus beter kan inschatten, zo atraumatisch als mogelijk te werk kan gaan en last but not least zeker weet dat er niks achter zal blijven.

Over het algemeen lukt dat goed in overleg met je verwijzers, maar er zijn omstandigheden dat een element direct verwijderd moet worden, zoals in het geval van een acute ontsteking of kiespijn.

Falende 36. Verticale fractuur mesiale radix

Mocht later tijdens het consult op de rontgenfoto blijken dat er nog een wortelrest aanwezig is dan zal er een lastige afweging gemaakt moeten worden. Zou het verstandig zijn om de wortelrest voor de implantologische ingreep te verwijderen, of tijdens de ingreep of indien er geen pathologie is zelfs laten zitten (Hürzeler’s shielding)?

Close-up van O.P.T waaruit bleek dat de distale wortelpunt was blijven zitten

Om de patiënt een extra chirurgische ingreep te besparen heeft het mijn voorkeur om indien mogelijk de wortelrest te verwijderen (of weg te boren) bij het plaatsen van het implantaat. Het gevaar is dat er dan een zodanig defect ontstaat dat voldoende primaire stabiliteit niet meer te bereiken is. De wijze waarop je de wortelrest benaderd is daarom belangrijk en het is raadzaam om in de regio van de top van de processus alveolaris niet meer bot weg te halen dan noodzakelijk is voor het implantaatbed.

Na prepareren van het implantaat bed is de wortelrest vanaf buccaal blootgelegd.

Het implantaatbed is eerst volledig geprepareerd, waarna vanaf buccaal met een ronde boor de wortelrest gedeeltelijk is vrijgelegd. Om de wortelrest vanaf buccaal te verwijderen zou waarschijnlijk meer bot moeten worden verwijderd. Er is echter wel genoeg ruimte om met een excavator de wortelrest omhoog te duwen in de preparatie voor het implantaat.

Wortelrest naar craniaal gewerkt vanaf buccaal

In dit geval was het relatief eenvoudig om het wortelrestje via het implantaatbed eruit te kunnen werken. Je zou ook kunnen denken aan situaties waar je vanuit het implantaatbed het wortelrestje naar buccaal kan brengen. Mesiaal is ook een klein defect zichtbaar t.p.v. waar de alveole niet goed geheeld is.

Implantaat (ScrewPlus 4.7x10mm) geplaatst met een alloplast (MDCP+)

De (meerwandige) botdefecten zijn opgevuld met een HA/CaP alloplast.

Vicryl 4:0

1-fase implantaten in de zijdelingse delen zijn nog steeds mijn eerste keus, maar dat is off-topic 😉

Na plaatsen

Er zijn natuurlijk situaties waar de wortelrest en het gebied rondom de wortelrest te geinfecteerd zijn of dat de wortelrest zodanig groot is dat eerst deze verwijderd zal moeten worden. Mocht het echter in 1 zitting kunnen dan ondervindt de patiënt geen vertraging in de behandeling.

Dit bericht werd geplaatst in Casuistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s